ערב ראש השנה, השעה 10 בלילה. רוב האוכל כבר מוכן לחג. נשארו רק דברים אחרונים, שנכין טריים באותו יום. הרי לאמא היתה מחברת עם תפריט מסודר ומשימות לפי ימים. עוד יסופר על תכנון הארוחות ובניית התפריט של אמא. מחלה. אני כמובן נדבקתי ממנה, חולה על רשימות. בערב החג עצמו, אמא משאירה לנו את המטבח לדברים הטריים, לסלטים, לאפיה הכיפית. אמא נוסעת לאחל שנה טובה לכל אחוזה. לקנות דברים אחרונים. לעשות משלוח כבד קצוץ לכל החברות שלה. מוריה ואני לא יוצאות מהמטבח בשעות המצעד השנתי של גלגלצ. הימורים מה יהיה שיר השנה. מתזמנות את המג'ימיקס לחדשות. כועסות על חיים ונדב שמדברים בזמן שמנסים להקשיב למצעד. וזה הכי כיף לעבוד עם מוריה במטבח. היא הסו שף המושלם. חותכת, מקלפת, שוטפת כלים. נותנת לי להוביל. העיקר שאכין את העוגה שהיא אוהבת.
נחזור ללילה שלפני החג. הבישולים נגמרים. הסירים והתנור נחים. אבא רואה איזה משחק בטלוויזיה. ואמא ואני יוצאות מבגדי העבודה ונוסעות לתל אביב.
למה לנסוע לתל אביב בעשר בלילה בערב חג?
כי צריך חלות טובות לחג, ולא – לא מוכרים כאלה ברעננה. ברעננה מוכרים חלות שמתאימות לכל השנה, אבל לא לחגים. לחגים אנחנו יודעות איפה החלות הכי טובות.
אמא האמינה בלהכין אוכל טעים בבית, אבל היא גם האמינה במיקור חוץ וביחס בין זמן לתועלת. היא לא אהבה משימות שלוקחות הרבה זמן במטבח, אם יש מישהו שעושה אותן טוב יותר. קרפלך ליום כיפור (חכו שבוע וזה יהיה פה), נקנו בצימעס בהרצליה. היא שנאה שמוריה ואני רוצות להכין חלות, כי אנחנו מלכלכות לה את המטבח וזה לא יוצא טעים כמו של ויז'ניץ או לחמים. לקח לי הרבה שנים להוכיח לה שבזה היא טועה. עוגות של 15 דקות עבודה גג. אם את רוצה עוגה מושקעת באמת, תסעי לרולדין. רולדין גם שימשו כספק סופגניות שאמא בחיים לא תסכים להכין לבד. הרשימה עוד ארוכה, אבל הבנתם את הרעיון.
נוסעות למאפיית "לחמים". כמובן שכשנגיע, תחכה לאמא שלי חניה מחוץ למאפייה. למה? כי זה המזל שלה. תמיד היה ככה. בכל מקום מחכה לאמא חניה מחוץ לחנות. ואם לא מחכה לה חניה, היא תחנה על המדרכה. לפעמים היא פשוט עזרה למזל שלה בזה שבעולם שלה הכביש והמדרכה נראים אותו דבר. באות לאסוף את ההזמנה שעשתה. מוסיפות כמובן דברים לנשנש עכשיו באוטו. כי בשביל זה באתי לשם. מוסיפות עוד עוגה טעימה לשבת וכמה דברים טובים שיהיו לחיים ונדב לבוקר.
על מה דיברנו אז ברכב? נשבעת לכם אין לי מושג. זה היה הזמן הקסום שלנו. הכי לא ברור. דיברנו על מה אוכלים בכל ארוחה ואם יש מספיק. דיברנו על איזה מסעדות שוות חדשות נפתחו. ואיפה אכלתי לאחרונה משהו טעים בירושלים ואיפה היא יצאה עם חסידה.ריכלנו קצת על החברות שלה, על החבר'ה שלי. ואני יודעת כמה שאלות עמדו לה על קצה הלשון. היא אף פעם לא שאלה אותי אם אני יוצאת עם מישהו עכשיו, ולמה אני לא עם אמתי. או אם אני רוצה בכלל להתחתן. היא כיבדה את המרחב הפרטי שלי. כשפתחתי לה חלון וסיפרתי משהו. הקשיבה והביעה עניין והמשכנו לאיפה מוכרים את המעורב הכי טעים בירושלים, מה שכמובן מביא לסיפור ששמעתי אלף פעם איך הם היו יושבים לאכול ב"חצות" אחרי משחקים.
היום קוראים לאנשים כמו אמא פודיז. בן אדם שחייב לדעת איפה הכי טעים. מכיר כל טרנד חדש באוכל. משקיע בחומרי גלם. אז קראו לזה אשה שלא מודעת לחשבון בנק שלה. שדלקן של אבא ועוד כמה שקלים, יגרמו לה לנסוע לתל אביב בשביל חלות. ואני קוראת לה אמא.
חלה לחג
מרכיבים
- 1 קילו קמח חלה/לחם/רב תכליתי
- 20 גרם שמרים 2 כפות
- 125 גרם סוכר 2/3 כוס
- 650 מ"ל מים ¾2 כוסות מים
- ביצה
- 45 מ"ל שמן זית 3 כפות
- 1 כף מלח גס
לשזירה (לבחירה):
- בצל מטוגן
- ערמונים
- מרווה
- טימין
- עירית
- תערובת "הכל לבייגל"
להברשה:
- 6 כפות שמן זית
- ½ כפית מלח גס
הוראות הכנה
- בקערת מיקסר עם וו לישה מניחים קמח, שמרים וסוכר ומערבלים כדקה.1 קילו קמח חלה/לחם/רב תכליתי, 20 גרם שמרים, 125 גרם סוכר
- מוסיפים לאט לאט, תוך כדי ערבול, את המים, הביצה ושמן הזית.650 מ"ל מים, ביצה, 45 מ"ל שמן זית
- לשים במשך 10 דקות, במהירות איטית ודקה לפני הסוף מוסיפים את המלח.1 כף מלח גס
- מעבירים את הבצק לקערה משומנת מעט, מכסים בניילון נצמד ובמגבת ומתפיחים כשעה וחצי-שעתיים. או לילה במקרר.
- מחלקים את הבצק ל-3 חלקים שווים וכל חלק ל 3 או 4 כדורים שווים (תלוי בצורת החלה שתכינו).
- מגלגלים כל כדור לרצועה.
- קולעים לצורת החלה שרוצים. של 3 רצועות או 4. עגולה או מוארכת. שמים את העלים שבחרתם בין הרצועות. ואת התוספות מניחים למעלה.בצל מטוגן, ערמונים, מרווה, טימין, עירית, תערובת "הכל לבייגל"
- בעזרת מברשת סילקון מרטיבים מעט במים את החלה.
- מניחים על נייר אפיה בתבנית התנור.
- מתפיחים התפחה שניה, עשרים דקות, כשהחלות מכוסות במגבת.
- מחממים את התנור ל-200 מעלות.
- אופים כחצי שעה עד שהחלות שחומות היטב.
- בקערה קטנה מערבבים שמן זית ומלח גס.6 כפות שמן זית, ½ כפית מלח גס
- מוציאים את החלות מהתנור ומברישים מיד בתערובת שמן הזית.
כתיבת תגובה